1 Μαρ 2008

Η Αναγκαιότητα της Ταχύτητας στο ποδόσφαιρο...

Ο Κύπριος Μάικ Αντωνιάδης* πρώην συνεργάτης της Τσέλσι, με το παρακάτω κείμενο, μας δίνει το δικό του στίγμα όσον αφορά την αναγκαιότητα της ταχύτητας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Κείμενο Μάικ Αντωνιάδης* σε μετάφραση Αντώνης Αλεξόπουλος, PhD.
Πως «μεταφράζεται» η ταχύτητα στο ποδόσφαιρο;«Πολλοί προπονητές και γυμναστές πιστεύουν πως η ταχύτητα είναι μια παράμετρος με την οποία γεννιέται κάποιος, παρά μια ικανότητα η οποία μπορεί να αναπτυχτεί μέσω προπόνησης. Τα κατάλληλα γενετικά είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει στη καλή σωματική κατάσταση ενός αθλητή και στην ικανότητα του να γίνει πιο δυνατός και ισχυρός. Αλλά η δύναμη και η ισχύς είναι μόνο δυο παράγοντες στην ανάπτυξη της ταχύτητας.
Η δύναμη και η ισχύς μπορούν να καθορίσουν πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει κάποιος σε μια ευθεία γραμμή, αλλά σε ένα άθλημα το οποίο έχει πολλές αλλαγές κατεύθυνσης, το να μπορεί ένας αθλητής να είναι γρήγορος μόνο σε ευθείες γραμμές και να σηκώνει πολλά κιλά στο γυμναστήριο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά μπορούν να μεταφραστούν στο γήπεδο από πλευράς ποδοσφαιρικής ταχύτητας.
Η ταχύτητα στο ποδόσφαιρο είναι μια ικανότητα και όπως οποιαδήποτε άλλη ικανότητα μπορεί να διδαχτεί, μπορεί να αναπτυχτεί και μπορεί να βελτιωθεί, μέσω μιας συστηματικής, σταδιακής προπονητικής προσέγγισης.
Οι προπονητές και οι γονείς νεαρών ποδοσφαιριστών, παρόλο που έχουν πάντοτε τις καλύτερες προθέσεις για το συμφέρον των παιδιών τους, συχνά απλά αντιγράφουν ασκήσεις και προπονητικές μεθόδους που άκουσαν από κάπου η που είδαν επαγγελματικές ομάδες να κάνουν. Στις πλείστες περιπτώσεις αυτά έχουν αρνητική επίδραση, τόσο στην ποδοσφαιρική, όσο και στη σωματική ανάπτυξη των νεαρών αθλητών.
Επιπλέον, πολλές επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες χρησιμοποιούν τις γνώσεις προπονητών ταχύτητας οι όποιοι έχουν πείρα σε αγωνίσματα του στίβου, για να βελτιώσουν την ταχύτητα των παιχτών τους. Αλλά, η βιομηχανική της ταχύτητας σε ευθεία είναι πολύ διαφορετική από την ταχύτητα σε πολλαπλές κατευθύνσεις, η οποία είναι αυτή που απαιτείται στο ποδόσφαιρο. Η προπόνηση στις ταχύτητες σε ευθεία θα βελτιώσει τη φυσική κατάσταση ενός αθλητή, αλλά θα έχει πολύ λίγο λειτουργικό όφελος για ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει πολλές αλλαγές κατεύθυνσης.
Γιατί; Επειδή οι ταχύτητες με μέγιστη προσπάθεια σε ένα παιχνίδι ποδόσφαιρου είναι μόνο το 1% όλων των κινήσεων σε 90 λεπτά παιχνιδιού. Ενδεικτικά, σε ένα επαγγελματικό αγώνα ποδόσφαιρου, σε 90 λεπτά έχουμε τους ακόλουθους μέσους όρους:
• 1200 αλλαγές κατεύθυνσης (1 ανά 4.1 δευτερόλεπτα)
• Στασιμότητα – 18%
• Περπάτημα μπροστά – πίσω – 38%
• Χαλαρό τρέξιμο – 18%
• Τρέξιμο σε χαμηλή ταχύτητα – 15%
• Τρέξιμο σε μέτρια ταχύτητα – 8%
• Τρέξιμο σε ψηλή ταχύτητα – 2%
• Ταχύτητες με μέγιστη προσπάθεια – 1%
Κάποιος μπορεί αν ρωτήσει: «Η ικανότητα γρήγορου τρεξίματος πάνω από 50 μετρά δεν είναι σημαντική»; Φυσικά και είναι, αλλά ας το αναλύσουμε από ποδοσφαιρικής άποψης. Όπως έχει ήδη ειπωθεί, το ποδόσφαιρο είναι εκρηκτικό άθλημα με περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, και με πολλές αλλαγές κατεύθυνσης, περίπου 1 κάθε 4 δευτερόλεπτα. Το όφελος που θα έχουν οι ποδοσφαιριστές από ασκήσεις οι οποίες στοχεύουν την ανάπτυξη της ταχύτητας σε ευθεία, είναι πολύ λίγο. Αντίθετα, θα επωφελούνταν πολύ περισσότερο από εκρηκτικές ασκήσεις σε μικρότερη απόσταση και με πολλαπλές κατευθύνσεις με τη μπάλα. Η επικέντρωση σε συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές κινήσεις και ατομικές τεχνικές ικανότητες είναι πολύ πιο εποικοδομητικές για την ανάπτυξη ενός ποδοσφαιριστή.
Πως βελτιώνεται η ποδοσφαιρική ταχύτητα;Στις περισσότερες ομάδες σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο και σε επίπεδο νέων, δεν γίνετε αποτελεσματική διδασκαλία της ταχύτητας. Υπάρχουν πολλές προσεγγιστικές μέθοδοι στη δομή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ταχύτητας, αλλά ακόμα και σήμερα, παρ’ όλη την ποικιλία  μοντέρνων προπονητικών μεθόδων και τη διαθέσιμη γνώση από έρευνες, η ανάπτυξη της ταχύτητας γίνεται ως μέρος της προετοιμασίας για τη φυσική κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην ανάπτυξη της ‘ποδοσφαιρικής ταχύτητας’.
Ενδεικτικά της λανθασμένης προσέγγισης είναι τα ακόλουθα:• 63% των ποδοσφαιριστών πάνω των 12 χρόνων είναι πιο αργοί στο γύρισμα από την μια πλευρά παρά από την άλλη, κατά 0.85 του δευτερόλεπτου
• Πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές μπορούν να βελτιώσουν την ταχύτητα και τη γρηγοράδα τους με μια απλή διόρθωση της βιομηχανικής του τρεξίματός τους
• Η ταχύτητα αντίδρασης μπορεί να βελτιωθεί κατά 30% με σωστή προπόνηση σε μόνο 4 εβδομάδες
• Αν οι νεαροί αθλητές δεν αποκτήσουν τις βασικές κινητικές δεξιότητες ως τα 13 τους χρόνια, τότε πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Συνήθως δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σχέση μεταξύ λειτουργικής κίνησης, νευρομυικού συντονισμού, ενεργειακών συστημάτων, του τύπου της ταχύτητας που απαιτεί το άθλημα και την επίδραση της προπόνησης στο σώμα ενός αθλητή.
Επιστημονικά είναι αποδεδειγμένο ότι η δύναμη εξαρτάται από την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. Η αντοχή εξαρτάται από την ανάπτυξη του κάρδιο-αναπνευστικού συστήματος. Η ταχύτητα όμως εξαρτάται και καθορίζεται από την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και το συγχρονισμό των κινήσεων.
Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθούν τα ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ στην ανάπτυξη της ταχύτητας:• Η κατάλληλη προπονητική περίοδος για την ανάπτυξη της ταχύτητας
• Νευρομυική ανάπτυξη και προπόνηση και πότε μπορεί να γίνει αυτό
• Προπόνηση της ειδικής ‘ποδοσφαιρικής ταχύτητας’
 *O Μάικ Αντωνιάδης είναι ιδρυτής της εταιρείας «Sport Dimensions» και η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη της ταχύτητας, της ισχύος και σε τεχνικές αθλητικής  αποκατάστασης.
Οι πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν ομάδες όπως η Chelsea FC, Chelsea Academy, Crystal Palace, Stoke City, Ipswitch Town, Bath Rugby, το Αγγλικό Ινστιτούτο Καλοκαιρινών και Χειμερινών Ολυμπιακών και άλλους.
Στη Κύπρο, η θυγατρική εταιρεία Sport Dimensions Cyprus, έχει δουλέψει με αθλητές του ΑΠΟΕΛ, Δόξας Κατωκοπιάς, Αλκής, Ερμή, ΑΕΚ Λάρνακας, Νέας Σαλαμίνας, ΑΣΙΛ, Χαλκάνορα Ιδαλιου, καθώς και αθλητές της Κυπριακής Ομοσπονδίας Στίβου.
Διεύθυνση : Στάδιο ΓΣΠ (εγκαταστάσεις ξενοδοχείου ALLEGRA), Λευκωσία
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22561212
Φαξ : 22570555

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου